Havål vrak

Category: Sportsfisking
Written by: Tor Inge Leidland
Havål

Onsdags kveld kl 20 trappet jeg opp i gården til Øystein med bilen full av havfiskestæsj, vi skulle fiske havål. Ettermiddagen hadde jeg brukt på lokalisering av et vrak. Gang etter gang dukket herligheten opp på ekkoloddet, det skrek etter å bli fisket på.
Øystein var ikke vanskelig å be, vi hadde ikke vært sammen på havet på flere måneder. Sove kunne han gjøre en annen gang, elevene er heller ikke så kravstore til opplæring på denne tiden av året.

 
Vi kom oss raskt ut i båten, sjøen var paddeflat å ferden kunne gjennomføres i 25 knop. Da vi endelig lå for anker, var det en flau vind som kjempet mot en svak strøm om hvem som skulle ha overtaket på oss. Vi ble derfor liggende å småpendle over vraket hele tiden, makrellduften ble behørig spredd.
Timene gikk, den første brosmen kom ikke opp før over midnatt, fisket var i grunne ganske tregt. Brosmen var rundt 2-3 kilo og tvillingbroren kom opp timen etter, begge signert Øystein. Jeg hadde til nå kun kjent småtafsing og smårun, men uten resultat.
Ca kl 0215 hadde jeg et betydelig større run. Jeg lot fisken gå litt før jeg reiste meg opp i tilslagsstilling. Fisken ble sveivet på, siden jeg brukte sirkel, noe tungt strittet i mot. Dessverre slapp den etter 10 sek. Vi ble oppglødet, ting var på gang. Jeg sveivet opp for agnsjekk, å ganske riktig var den hele makrellen borte. I det jeg agner om ser jeg Øystein har ting på gang. Han kjører vanlig prosedyre, siden han bruker vanlig J-krok, gir han et hardt tilslag. Stangen bøyer seg kraftig og fisken kjemper imot. Minuttene går mens fisken pumpes opp, da den bryter overflate blir det stille noen sekunder. Den største havålen vi noen gang har sett lå og rullet seg ved båtripa. Øystein får ikke fram så mange forståelige ord, men jeg visste hva som måtte gjøres. Kleppen ble satt i skallen på den, et rulleshow vi ikke hadde sett maken til startet. Tilslutt klarte jeg å løfte den ombord, jubelen ble utløst i den stille sommernatten. En liten stund ble det noe uryddig bak i båten..., men ålen ga seg til slutt.

Da ting har roet seg dukker et lite makrellhode opp fra halsen på ålen. Øystein åpner opp gapet og trekker den ut, å jammen er det ikke agnet jeg mistet..... Sirkelkrok + havål = usant , men jeg har iallfall hatt på en havål i noen sekunder......

Gratulerer til Øystein med art nr 75

Fiskens vitale mål og lengder er 13700g fordelt på 169cm.
Havål 1

 Havål 2

 Havål 4

Havål 5

Havål 6
Middag ble det også....