Krabbe i chili Het kveldskos

Category: Mat
Written by: Tor Inge Leidland
Chili krabbe

Krabbesesongen er her, og velsmakende hissigpropper dukker opp på nesten hvert eneste dykk. Prøv en asiatisk-inspirert variant med chili!

INGREDIENSER TIL 4 PERSONER

  • 10 taskekrabber
  • 2 løk
  • 3–5 chili (styrken tilpasser du selv)
  • 4–5 fedd hvitløk
  • 2 bokser hermetisk tomat
  • 1–2 dl solsikkeolje eller annen olje som tåler høy temperatur
  • 1 spiseskje salt
  • 1 dusk persille

Når høsten melder sin ankomst er krabben på sitt aller beste, og plukking av krabber passer for alle. Den lille hissigproppen lar seg enkelt fange med hendene enten du har fridykkerutstyr eller en avansert tech-rigg – bare husk på å ta med deg et fangstnett til å ha krabbene i. Her hjemme sees taskekrabben på som en delikatesse, og den blir tradisjonelt tilberedt ved koking. Ikke noe galt sagt om det, men det finnes også litt mer eksotiske muligheter: En av mine favoritter er en asiatisk-inspirert variant der det søte krabbekjøttet komplementeres av chili, løk og hvitløk. Detter en sikker vinner rundt bordet på mørke høstkvelder!
Taskekrabbe, rødkrabbe, paltorsk eller høvring som den også kalles er utbredt langs hele norskekysten nord til Vesterålen og Troms. Taskekrabbene lever bare i havet, og finnes fra fjæra og ned til 50 meters dyp, gjerne i tareskogen. De foretrekker hardbunn, men finnes også på bløtbunn. Krabbe finnes både ute langs kysten og inne i fjordene. Menyen til krabben er svært variert, og består av både små og store krepsdyr, snegler, børstemark, blåskjell og andre skjell, som de knuser med klørne. Sent på sommeren kommer krabbene ofte helt opp i vannkanten, og beiter på rur og andre organismer. Om vinteren søker de ofte til dypere vann.

Human avliving:
Før du kan gå i gang med kokkeleringen må du avlive krabbene. Mattilsynets rapport “Forsvarlig avliving av tifotkreps” som ligger på nett gir dessverre ikke noe entydig svar på hva som er den mest humane avlivingsmetoden, men det som går igjen er bedøving ved avkjøling eller saltlake før avliving. Vi anbefaler at du leser denne før du fanger krabbene.

Slik gjør du:
Det er kun støet med bein og klør som skal brukes, og dette deles på midten. Klørne knekkes opp slik at chili og andre godsaker trenger inn og setter smak på kjøttet. Dette gjør det også lettere når det skal spises. Varm oljen i en wok eller en stor gryte. Løk, chili og hvitløk hakkes opp og freses noen minutter til det er passe mørt. Tilsett den rensede krabben (tøm av overflødig væske) og forsett wokingen slik at alt får blandet og frest seg godt i noen minutter til. Boksene med hakket, hermetisk tomat blandes i og så skal varmen skrus litt ned. La det hele putre lett under lokk i 15 minutter mens du vender av og til. Til slutt smaker du til med salt og eventuelt litt mer chili for å øke styrken. Før servering drysses litt frisk opphakket persille over, og maten er klar.

Dropp finskjorta!
Retten serveres best varm rett fra woken, gjerne som fingermat med brød eller hvitløksbagett som tilbehør. Nå er det bare å benke seg rundt bordet med noe kaldt i glasset og nyte et utmerket, spicy måltid. Husk at det ikke anbefales å spise i finskjorta da det lett blir litt søl av å slafse i seg krabbeføtter og klør – og ikke glem servietter.
Bon Appétit!